Какво е ЕПК строителство?

 Ако се питате какво е ЕПК строителство, то тази статия ще внесе яснота по този въпрос. ЕПК е абревиатура на едроплощен кофраж. Последният намира най-голямо приложение при сградите, където се използва монолитен стоманобетон. С помощта на тази технология може да се извърши бързо строителство и един жилищен блок да стане факт за отрицателно време, без това да повлияе върху качеството. ЕПК строителството се появява на бял свят още през 60-те години. 

Видове ЕПК системи 


В строителството са популярни няколко ЕПК системи, за които ще споменем в следващите редове. Всички тези практики в строителните работи, са познати на нашата фирма Янчов Инженеринг, така че можете да се възползвате от тях. Все пак нека погледнем какво представляват отделните възможности: 

  • Тунел кофраж – този тип кофраж е познат още под името „Утинор“. Системата работи перфектно при изграждане на повтарящи се елементи от стоманобетон. Предоставя се възможност за кофриране на стени и плочи по едно и също време. Тунел кофражите се използват при вдигане на блокове, кооперации и общежития за временно настаняване; 


  • Хюнебек – това са популярните у нас „хюнебеци“, които представляват телескопични подпори използвани при кофражните технологии. Те имат голямо приложение и в съвременното строителство, както можете да се уверите и сами, ако имате нужда; 


  • Пълзящ кофраж – тази система намира най-голямо приложение при създаването на многоетажни сгради, сред които търговски центрове, административни сгради, както и жилищни блокове и / или кооперации. При нея кофражът е в постоянно движение нагоре по етажите. Спомага и за постоянното бетонирани и армиране на вертикални елементи; 

Предимства и недостатъци на ЕПК строителството 


Основното предимство на строителството с едроплощен кофраж е, че изграждането на сгради става по-бързо използвайки посочените в статията системи и технологии. За никого не е тайна, че блоковете построени по ЕПК технологията са по-издръжливи на сеизмична активност при високите сгради. Това осигурява на собствениците на апартаменти повече спокойствие и сигурност, та даже и при земетресения с по-висока степен, а това е от голяма важност. 

Да, наистина блоковете направени чрез този вид технология, са по-скъпи, но пък за сметка на това, са сигурни и защитени. При изграждането им бетонът бива изливан нацяло, което е по-доброто решение, отколкото при панелните сгради. Отделно можем да похвалим и изолационните свойства на сградите включващи топлоизолация и шумоизолация. 

Естествено, не можем да скрием и минусите. Тук говорим за високи сгради, което предвижда постоянното използване на асансьор, особено от хората, които живеят на горните етажи. Освен това ремонтните дейности трудно се договарят със съседите, тъй като в такъв вид блок, винаги може да има недоволни. Съжителството с многобройни съседи, невинаги е правилното решение.

Какво е мнението ни за този вид строителство?


За високи сгради – блокове, корпорации, институции, учреждения и прочие, то епк строителството може да бъде много полезно. Бързото изграждане на сградите, издръжливостта срещу земетресения, различните видове техники и подходи са все неща, за които инвестицията си заслужава. Минусите са по-малко от плюсовете, както става ясно от изнесената по-горе информация. Това е общо взето, което искахме да споделим с вас. За повече сведения по темата можете да потърсите екипа на Янчов Инженеринг, който ще Ви запознае с допълнителните подробности.


Коментари